Verfen, de eerste keer Oasis en Umoja en de voorbereidingen op de safari.


Vrijdag 1 juli

Deze vrijdag ben ik toch naar Oasis geweest (omdat ik toch niet kon wachten) , hier vangen ze straat kinderen op om ze vervolgens weer deel uit te laten maken van de gemeenschap. Dit doen ze door middel van voetbal, andere activiteiten en kleine lessen . Aan het begin vond ik het toch wel even spannend omdat ik “alleen” ging, dit is natuurlijk helemaal niet zo want de motorbike wacht netjes tot de volgende motorbike er is. Ze letten in ieder geval heel goed op je. Ik was daar rond 9 en heb toen gevoetbald , dat ben ik echt niet meer gewend ! Daarna zijn we door de sloppenwijk gelopen naar waar de kinderen les krijgen.  Bij de sloppenwijk keken ze mij natuurlijk weer allemaal aan en alle kleine kindjes wilden mij een hand geven of vonden mij zelf eng! Waarvan ik heel erg schrok is dat aan de rand van de sloppenwijk twee kleine kindjes waren (rond 2 en 6) die karton aan het eten waren, je weet dat het gebeurd maar als je het ziet ben je er echt bewust van..
Gelukkig Heb ik de kinderen van Oasis een nieuwe voetbal en pennen kunnen geven, waar ze super blij mee zijn! Toen heb ik een lesje meegeholpen met onder andere het controleren van de antwoorden en ben toen rond 1 weer naar “huis” gegaan . Hier hebben ik en Irene een aantal muren schoongemaakt , want het is hier heel zanderig en zand zit dus overal. Daarna hadden wij een afspraak voor de safari , we gaan volgende week dinsdag, woensdag en donderdag op safari. Ik heb er zin in! S’avonds heb ik nog even met de kinderen gespeeld en toen ben ik toch echt (na een uur of langer kletsen met Irene) naar bed gegaan.

Zaterdag 2 juli

We zijn de dag meteen gestart met het maken van verf, we hadden namelijk verf in poedervorm en dit moest dus nog gemaakt worden. Daarna hebben we de kinderen hun handen op de muur laten zetten met hun naam erbij, wat een leuk gezicht! Toen alles opgeruimd was zijn we middag gaan eten en daarna heb ik Jane geholpen bij de afwas, erg gezellig. Toch wou ik de straat nog is in het licht goed zien dus ben ik samen met Irene de straat met “kraampjes” doorgelopen. Natuurlijk werden we weer overal nageroepen met Mzungu , dit betekent blanke. Hierna heb ik met de bal die we gekocht hadden met de kinderen in de tuin gespeeld, voor nog geen €0,45 al meer dan 1,5 uur speel plezier gehad! Na het eten van Chappati , dit zijn een soort pannenkoekjes met een sausje erbij , zijn we samen met huismoeder Ann bij het vuur gaan zitten en gepraat over de verschillen. Heel interessant ! Toen ben ik maar snel mijn bed ingedoken want het was een lange dag.

Zondag 3 juli

Vandaag zijn we naar de kerk gegaan, de kerk waar de oudere kinderen op zitten. Het was een lange zit (3 uur!) maar toch vond ik het heel interessant en de muziek was erg gezellig. Toen we terug kwamen van de kerk heb ik middag gegeten en heb daarna even met Naftali over aankomende week gepraat en daarna ben ik met de kinderen buiten gaan spelen. Dina had mij gevraagd een soort van fotoshoot met de kinderen te doen en dan vooral de kinderen die er alleen dit weekend waren omdat ze op andere scholen zitten. Wat was dit leuk! Hoe wij het heel normaal vinden om even een fotootje te maken vinden de kinderen het helemaal geweldig om zichzelf op het schermpje te zien, dus heb ik elk kind apart op de foto gezet. Ondertussen was het alweer bijna etenstijd dus heb ik nog even met de kinderen gespeeld , natuurlijk met de bal die gister gekocht is. Daarna aardappelen met mais en bonen gegeten , lekker!

Maandag 4 juli

Ik was vroeg waker en ik zou rond 9 uur bij het schooltje van Umoja zijn, hier krijgen de kinderen van ouders die de schoolkosten niet kunnen betalen les. Heel interessant om te zien en wat zijn de lessen leerzaam voor de kinderen! Ik heb de leraressen (50)pennen en een paar opschrijfboekjes kunnen geven en heb geholpen met het nakijken van de antwoorden. Ook heb ik de kosten van het maken van de deur betaald, de deur was namelijk stuk en dit is niet veilig voor de leraressen en de kinderen. Voor ons is dit maar een klein bedrag maar voor de mensen in Kenia is het een groot bedrag, dus doe ik dit graag. Nadat ik hier tot 12 was, ben ik weer samen met Charles ( motorrijder) op de motorbike naar Shade gegaan om daar Irene op te halen.
Samen met Irene heb ik geluncht ( weer is wat anders dan bonen en rijst haha) bij het Blue Post hotel en daarna zijn we naar de stad gegaan om geld te pinnen voor de safari en om de laatste dingen voor de safari te kopen. Hierna zijn we weer met zijn drieën op de Motorbike gestapt terug naar Shade , gelukkig past het maar net haha. Eenmaal in Shade heb ik de huismoeders allemaal een opschrijfboekje gegeven en wauw wat waren ze er blij mee… Gewoon met één opschrijfboekje. Daarna heb ik mijn tas voor naar de safari ingepakt en toen was het alweer eet en bed tijd.
Een week is al weer voorbij , wat gaat de tijd snel! Morgen, woensdag en donderdag zal ik dus op safari zijn naar het Masai Mara natuurreservaat waar heel veel zin in heb en wat vast een hele ervaring zal worden. Wel ga ik de kindjes denk ik een beetje missen.. Ik hoop dan ook vrijdag weer een blog erop te zetten met alle verhalen over de safari!
Liefs Romy
Joyce
Geplaatst op 05 juli 2016 om 20:30 uur
Heerlijk om je verhalen te lezen. Liefs van ons en een kus van Sage
Tante Anneke
Geplaatst op 05 juli 2016 om 12:00 uur
Heel veel plezier op safari, geweldig om zo mee te kunnen kijken hoe jouw reis verloopt. Liefs van ons.
Jacqueline
Geplaatst op 04 juli 2016 om 23:34 uur
Je heb zeker al veel gedaan in een week Heel veel plezier op safari Groetjes anton en jacqueline
Dina van Doesburg
Geplaatst op 04 juli 2016 om 21:01 uur
Leuk om te lezen. Veel gedaan al in maar een week:-)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.